Camille Saint-Saëns

HomeblogCamille Saint-Saëns

Camille Saint-Saëns 

Parijs, 9 oktober 1835 – Algiers, 16 december 1921

Componist Camille Saint-Saëns

Camille Saint-Saëns schreef heldere, speelse muziek met een hoffelijke gereserveerdheid. Tijdens een volledig verzorgde operareis met klassieke muziek reizen specialist Hannick Reizen beleeft u memorabele uitvoeringen van de mooiste werken van Saint-Saëns

Saint-Saëns: de weg naar succes

Camille Saint-Saëns was een echt wonderkind. Hij had een opvallend goed gehoor en geheugen, en een grote aanleg voor pianospel. Zijn vader, ambtenaar op een ministerie, stierf toen Camille nog zeer jong was. Hij werd opgevoed door zijn moeder en een muzikale tante. Op zevenjarige leeftijd begon hij te componeren en op zijn tiende gaf hij zijn eerste pianoconcert in de Salle Pleyel in Parijs.

Hij was dertien toen hij werd ingeschreven als leerling op het conservatorium van Parijs en kreeg onder andere compositieles van Halévy en orgelles van Benoît. Op zijn achttiende componeerde hij zijn Eerste symfonie (1853) en datzelfde jaar werd hij benoemd tot organist van de Saint Merri te Parijs. Aansluitend, vanaf 1877 was hij organist van de Madeleine. Ook bleef hij regelmatig optreden als concertpianist. Van 1861 tot 1865 was hij tevens pianoleraar van onder andere Fauré en Messager aan de École Niedermeyer te Parijs.

Saint-Saëns: het succes

Als negenentwintig jarige componist dong hij mee naar de ‘Prix de Rome’, maar men weigerde hem een prijs te geven, omdat hij als beroemdheid geen aanmoediging meer nodig had. Samen met Romain Bussine stichtte hij in 1871 de ‘Société Nationale de Musique’ die tal van eerste uitvoeringen van Franse muziek bracht. Zo werd hij voorvechter van de Franse cultuur.

Saint-Saëns behoorde tot de enkele Franse componisten die hun grootste succes niet aan de opera te danken hebben. Van zijn dertien opera's was Samson en Dalila (1875) de enige die succes kende tijdens zijn leven en ook vandaag nog repertoire houdt. Reeds in 1866 ontwierp hij deze opera, maar het werk werd pas negen jaar later voltooit op verzoek van zijn vriend Franz Liszt. Deze laatste gaf er in Weimar de eerste opvoering van. Het duurde vijftien jaar voor dat men het in Frankrijk ten tonele bracht. Franz Liszt wees hem de weg die hem de mogelijkheid verschafte om de harten van het publiek te beroeren met zijn vormelijke helderheid, zoals deze opera Samson en Dalila duidelijk aantoont.

Saint-Saëns stond vooral bekend om zijn orkestrale werken, waaronder drie symfonieën, onder ander de Derde Symfonie (1886) met orgel en piano, en vele soloconcerten. Bovendien schreef hij veel kerkmuziek, kamermuziek en tal van liederen. 

De muziek van Saint-Saëns 

Camille Saint-Saëns wordt in het algemeen meer beschouwd als een vakman dan als een geïnspireerd romanticus. Hij schreef solide, degelijke muziek met een sterk ontwikkeld gevoel voor vorm, maar met een beperkte emotionele kracht. Zijn neoclassicistische stijl kwam, in een tijd die naar sentimentaliteit neigde, over als gevoelloos. Hij schreef lange tijd uitsluitend absolute muziek. Onder de invloed van de grote romanticus Franz Liszt stapte hij over op het componeren van symfonische gedichten zoals Danse macabre (1874) dat tot de populairste klassieke werken behoort, en de beroemde satirische-humoristische suite: Carnaval des Animaux (1887).

Tegenwoordig wordt zijn afstandelijkheid meer gewaardeerd. Zijn muziek heeft een aantal zeer oorspronkelijke kenmerken: helderheid en doorzichtigheid van klank en instrumentatie, speelsheid gecombineerd met een hoffelijke gereserveerdheid. Merkwaardig is dat in onze tijd zijn muziek vaak te ‘licht’ wordt bevonden, terwijl veel van zijn tijdgenoten zijn muziek als te ‘zwaar’ ervaarden. Bijvoorbeeld zijn opera Samson en Dalila kon in Parijs als ‘te serieus’ een tijd lang niet opgevoerd worden.

Zijn onblusbare energie deed hem tot op hoge leeftijd actief deelnemen aan het muziekleven. Hij besteedde de jaren na 1890 geheel aan het geven van concerten en het componeren. Op zesentachtig jarige leeftijd overleed de componist in Algerije.

Wilt u graag reageren op deze blog gebruikt u dan onderstaand formulier of bel ons op 070-3191929.Brochure aanvragen