Festival Vocallis

In mei van dit jaar ontving ik een alleraardigste mail van Gert Geluk, programmeur van Vocallis, Festival waarin hij enerzijds Hannick en mij grote complimenten maakte voor onze nieuwe brochure vol “bijzondere muziekreizen”. Anderzijds betreurde hij het dat het “nog niet gelukt was om een samenwerkingsverband aan te gaan”, omdat ‘zijn’ Festival niet stond vermeld tussen onze andere samenwerkingspartners. En dat terwijl “het totaal vernieuwde festival Vocallis21 groeit als kool.”.
Nu, dat wilde en kon ik natuurlijk op mij laten zitten en zie hier het resultaat: een korte blog en een mooie exclusief arrangement voor u, onze Hannick reizigers!

Ontstaan en missie van het festival


Festival Vocallis is een combinatie van ‘vocaal’ en Vallis, een oude benaming van Vaals, de plaats waar het festival ruim zeven jaar geleden ontstond. De missie is ruim en veelomvattend: de organisatie wil goede muziek programmeren en die onder de aandacht brengen. Wat dit festival anders maakt dan andere festivals, is dat er een heel nadrukkelijke rol is weggelegd voor het publiek. Muziekeducatie en participatie maken heel nadrukkelijk deel uit van het programma. Dat voltrekt zich op acht verschillende locaties verspreid door heel Zuid-Limburg. In Limburg is het festival inmiddels een begrip, maar ook vanuit de rest van het land is de belangstelling groeiende. Ook dit jaar weer komt op een breed scala van topvocalisten en - instrumentalisten naar Zuid-Limburg om bijna 3 weken lang bijzondere klassieke muziek ten gehore te brengen. Zoals de naam van het festival al aangeeft, ligt daarbij de nadruk op zang in een vrij brede context.


Thema van Vocallis 2018: Oorlog, Vrede en Vrijheid


Een emotioneel en beladen thema dat anno 2018 actueler is dan ooit. Aanleiding is het einde van de Eerste Wereldoorlog, op 11 november 2018 honderd jaar geleden. Maar ook de aanstaande herdenking van 75 jaar bevrijding in Limburg in 2019 (Zuid-Limburg) en 2020 (Noord-Limburg).


Wanneer en waar?


Het festival vindt nu plaats van 22 oktober t/m 11 november, in 11 Zuid-Limburgse Gemeentes, met in totaal 60 concerten en activiteiten op bijzondere plaatsen. Ik licht er graag een paar concerten voor u uit:Een kleine selectie uit het aanbod:


Op maandag 22 oktober vindt het openingsconcert plaats in de oude Synagoge van Meerssen aan de Kuileneindestraat. Het programma staat in het teken van Vergeten Joodse Componisten, waarbij fluitiste Eleonore Pameijer, sopraan Irene Maessen, cellist Stephan Heber en pianist Marcel Worms composities ten gehore brengen van ondermeer Henriëtte Bosmans, Szymon Laks en Dick Kattenburg.

Op woensdag 31 oktober kunt u in Kunst- en Cultuurcentrum De Kopermolen genieten van het concertprogramma De Groote Oorlog, dat is opgebouwd uit een doorlopend verhaal over muziek en de Eerste Wereldoorlog. Dit verhaal wordt geïllustreerd met bekend en vooral onbekend beeldmateriaal. Hierbij treedt Elmer Schönberger op als gids door middel van beeld en verhaal. Als sluitstuk fungeert een compositie van hemzelf: Maurice chéri voor mezzosopraan, cello en piano. Verder hoort u in dit programma zonder pauze composities van ondermeer Stravinsky, Debussy en Vermeulen. Het concert wordt verzorgd door Barbara Kozelj (mezzosopraan), Doris Hochscheid (cello, Frans Ruth (piano) en dus Elmer Schönberger (compositie, tekst en voordracht).

Op donderdag 1 november vindt om 20:00 in de Heilige Hubertuskerk Genhout (gemeente Beek) een concert plaats onder het motto Die Gedanken sind frei. Dit concert is opgenomen over in het Hannick arrangement. U leest er meer over aan het einde van dit blog.

Op maandagavond 5 november kruipt de beroemde Renée van Wegberg in de huid van Mikis Theodorakis en vertolkt zij de aangrijpende Mauthausenliederen met teksten uit de 'Mauthausen Cyclus' van de Griekse Holocaust-overlevende Iakovos Kambanellis. Renée van Wegberg is een Limburgse zangeres en (musical)actrice die in het seizoen 2017-2018 schitterde in haar rol als Liesbeth List in de musical over Lists leven.


Talenten coaching en Masterclasses


Op woensdag 24 oktober is er een première met een proloog van Talenten coaching in samenwerking met Conservatorium Maastricht. Vanaf donderdag 25 oktober beleeft de Masterclass zijn 8e editie, dagelijks t/m zondag 28 oktober. 's Avonds wordt de Masterclass afgesloten met het feestelijke slotconcert en het uitreiken van de Vocallis Liedprijs en de Vocallis Aanmoedigingsprijs in het Centrum voor Kunst en Cultuur De Kopermolen in Vaals.


Met Hannick korting naar het concert op 1 november


Op donderdag 1 november vindt om 20:00 uur in de Heilige Hubertuskerk Genhout (gemeente Beek) een concert plaats onder het motto Die Gedanken sind frei. Soldaten, maar ook de achterblijvers, de overlevenden, de wanhopigen en de hoopvolle dromers komen aan het woord in muziek van Franz Schubert, Robert Schumann, Gustav Mahler, Erich Wolfgang Korngold, Edward Elgar, Ralph Vaughan Williams, Samuel Barber en Benjamin Britten. Dit alles op gedichten van onder meer Wilfred Owen, Matthew Arnold, Ludwig Rellstab, Friedrich Rückert en uit ‘Des Knaben Wunderhorn‘.

Reinild Mees


De selectie van bekende en verrassend onbekende liederen die de waanzin van oorlog en de dringende behoefte aan vrede en vrijheid oproepen, wordt vertolkt door de gerenommeerde Engelse bariton Konrad Jarnot en de Nederlandse pianiste Reinild Mees. Gedichten van de beroemde Engelse dichter Dylan Thomas over oorlog en vrijheid completeren het programma.

Konrad JarnotTickets voor Die Gedanken sind frei kosten € 19,00 (excl. € 0,99 servicekosten) en zijn HIER te bestellen. Klanten en relaties van Hannick Reizen genieten 20% korting op de ticketprijs van € 19,00. Zij kunnen bij het reserveren van de tickets de volgende kortingscode invoeren: HANNICK.


Graag tot ziens in Limburg!

Wouter Schmidt

Wilt u graag meer informatie of uw reactie op de blog kwijt, dan kunt u bellen met 070-319 19 29 of gebruik maken van onderstaand contactformulier.

 

Brochure aanvragen