Giselle - Adam

HomeblogGiselle - Adam

Giselle
Adolphe-Charles Adam (1803 - 1856)

De balletvoorstelling Giselle vertelt het dramatische verhaal van het boerenmeisje dat verliefd wordt op graaf Albrecht, die zich voordoet als dorpeling. Als Giselle erachter komt dat hij verloofd is en tegen haar gelogen heeft, wordt ze waanzinnig en pleegt zelfmoord. Na haar dood wordt Giselle uit haar graf geroepen door de Willis, de geesten van meisjes die door hun minnaar werden bedrogen en voor hun trouwdag zijn gestorven. Zij rijzen ’s nachts als luchtfeeën uit hun graf en nemen wraak op iedere man die ze tegenkomen door hem te laten dansen tot de uitputtingsdood erop volgt. Ook Albrecht lijkt niet aan dit lot te kunnen ontkomen...

Aan de Duitse dichter Heine danken we het verhaal, Theophile Gautier en Jules-Henri Vernoy de St. Georges lieten zich door dit verhaal inspireren tot het creëren van een ballet. Adam componeerde hierbij de muziek.

Leest u vooral niet verder wanneer u verrast wilt worden tijdens de voorstelling. Beleef het ballet Giselle van Adam tijdens een volledig verzorgde klassieke muziek reis met 
klassieke muziek reizen specialist Hannick Reizen.

Het prachtige ballet Giselle van Adam

Giselle van Adam: de feiten op een rij

Personen: Giselle
Albrecht (Albert), prins van Silezië
Hilarion, een jachtopziener
De Hertog
Bathilde, zijn dochter, verloofde van de prins
De moeder van Giselle
Wilfried, page van de prins
Vriendinnen
Myrtha, koningin der Willis
Hoofd der Willis
De Willis

Het prachtige ballet Giselle van Adam

Eerste akte

Tijdens de wijnoogst trekt een stoet meisjes voorbij, langs het huis van Giselle. Deze komt naar buiten en danst een solo. Als ze weer naar binnen wil gaan, ziet ze Albrecht. Ze zijn verliefd op elkaar.
De jachtopziener Hilarion, een medeminnaar van Giselle, verstoort het samenzijn. Hij vermoedt dat Albrecht de als dorpeling verklede prins van Silezië is en hij wil Giselle waarschuwen voor Albrecht, die zelfs door Hilarion wordt bedreigd. Giselle lacht er echter om.
Er verschijnt een jachtgezelschap dat een verfrissing zoekt. Onder dit gezelschap bevinden zich Wilfried en Bathilde, die verloofd is met Albrecht. De prinses is onder de indruk van Giselle's schoonheid en geeft haar een ketting. Het gezelschap gaat het huis binnen. Dan verschijnt Hilarion met de degen van Albrecht in zijn hand, waarmee hij dus de ware identiteit van Albrecht ontmaskert. En dan toont Bathilde Giselle haar verlovingsring, als bewijs van háár relatie met Albrecht. Giselle raakt buiten zinnen, grijpt de degen van Albrecht en doorsteekt zich. Albrecht zweert de stervende Giselle eeuwige trouw.

Het prachtige ballet Giselle van Adam

Tweede akte

Een meertje in het bos, alwaar het graf van Giselle zich bevindt. Een groep jagers onder leiding van Hilarion verlaat de geheimzinnige plek. De koningin der Willis, Myrtha, verschijnt, evenals de andere Willis. Ze verwachten de komst van een nieuwe Willi: Myrtha zwaait met haar toverstaf over het graf van Giselle en deze voegt zich nu bij de Willis.

Albrecht bezoekt vol berouw het graf van Giselle. Giselle vindt Albrecht terug. De Willis komen naderbij; ze achtervolgen Hilarion, die ze het met hun dans het meer in drijven, waar hij verdrinkt. 

Als ze Albrecht ontwaren, krijgt Giselle de opdracht hem in de dodendans mee te voeren. Ze smeekt Myrtha hem te sparen; tevergeefs. Een grote pas de deux volgt, waarna Albrecht uitgeput neervalt voor de voeten van Myrtha. Dan klinkt er klokgelui en breekt het ochtendgloren door het gebladerte. Het is gedaan met de macht van de Willis. De liefde óver het graf heen zegeviert. Giselle keert terug in haar graf en Albrecht blijft gebroken achter.

Het prachtige ballet Giselle van Adam

Wilt u graag reageren op deze blog gebruikt u dan onderstaand formulier of bel ons op 070-3191929. 

Brochure aanvragen