Götterdämmerung - Wagner

HomeblogGötterdämmerung - Wagner

Götterdämmerung 
Richard Wagner (1813 - 1883) 

De Götterdämmerung (Dritter Tag) gaat over de ondergang van Siegfried. Verraad, meineed en moord zijn de ingrediënten van het langste deel van de Ringcyclus. 

Leest u vooral niet verder wanneer u verrast wilt worden tijdens de voorstelling. Beleef de opera Götterdämmerung van Wagner tijdens een volledig verzorgde operareis met klassieke muziek reizen specialist Hannick Reizen.

Opera Götterdämmerung van Wagner
Götterdämmerung van Wagner: de feiten op een rij

DER RING DES NIBELUNGEN

Ein Bühnenfestspiel für drei Tage und einen Vorabend
Libretto: Richard Wagner, gebaseerd op het Nibelungenlied

Götterdämmerung (Dritter Tag)

Opera met een voorspel, drie akten, zes tonelen
Eerste uitvoering: Festspielhaus, Bayreuth op 17 augustus 1876

Siegfried: tenor
Brünnhilde: sopraan

Gibichungen
Gunther: bariton
Gutrune: sopraan
Hagen: bariton

Nibelung Alberich: bariton
Walküre Waltraute: mezzo-sopraan

Drie Nornen: alt, mezzo-sopraan, sopraan

Rijndochters
Woglinde: sopraan
Wellgunde: sopraan
Floßhilde: alt

Opera Götterdämmerung van Wagner

Voorspel

Op de Walkürenrots, het is nacht. De drie schikgodinnen, dochters van Erda, spinnen en geven elkaar de draden door van het lot. Als het touw knapt, kunnen ze niet meer in de toekomst kijken. Zij keren terug naar de oermoeder.
In de ochtendschemering verzekeren Siegfried en Brünnhilde elkaar hun genegenheid en oprechte liefde. Maar de rusteloze held verlangt naar nieuwe daden en wil de wereld in trekken. Hij schenkt Brünnhilde de Ring als liefdespand en zij geeft hem haar schild en het paard Grane.
Siegfried gaat op weg (tussenspel: Siegfrieds Rheinfahrt). Deze tocht voert hem naar de Gibichungenburcht. Daar woont Hagen, de zoon van Alberich, en een Gibichungenvrouw, Grimhilde. Hij is op een liefdeloze wijze verwekt om de Ring terug te winnen. Zijn halfbroer en -zus, Gunther en Gutrune, die ook Grimhilde als moeder hebben, wonen ook in de burcht.

Opera Götterdämmerung van Wagner

Eerste akte

Eerste toneel
Gibichungenburcht aan de Rijn. Hagen benijdt zijn broer, Gunther, diens eerstgeboorterecht en zegt hem dat hij niet voldoende aanzien geniet, omdat hij niet getrouwd is. Dan licht Hagen Gunther en Gutrune in over Brünnhilde en Siegfried, maar verzwijgt de volledige waarheid. Hij maakt Gunther begerig naar Brünnhilde en wekt in Gutrune het verlangen de sterkste held ter wereld, Siegfried, als echtgenoot te hebben. Om dit te bereiken, dient er wel gebruik gemaakt te worden van een list: Siegfried moet eerst Brünnhilde vergeten om vervolgens verliefd te worden op Gutrune en dan kan Gunther met Brünnhilde trouwen. Daartoe zal Siegfried een vergetelheiddrank moeten drinken.
Als geroepen verschijnt Siegfried die door Hagen wordt uitgenodigd in het rijk van de Gibichungen. Siegfried is verbaasd dat zijn reputatie hem vooruit is gesneld. Hagen vraagt hem waar de Ring is en is hevig teleurgesteld als Siegfried hem vertelt dat hij deze bij Brünnhilde heeft achtergelaten.
Gutrune geeft hem een welkomstdrank die de toverdrank van Hagen bevat. Onmiddellijk is hij zijn verleden, inclusief Brünnhilde, vergeten en hij staat in vuur en vlam voor Gutrune. In ruil voor het huwelijk met Gutrune zal hij Gunther begeleiden naar de Walkürenrots om voor hem Brünnhilde te veroveren met behulp van de Tarnhelm. Siegfried sluit een bloedbroederschap met Gunther en vertrekt samen met hem. Hagen blijft achter om de burcht te bewaken (Hier sitz’ ich zur Wacht).

Opera Götterdämmerung van Wagner

Tweede toneel
De Walkürenrots. Waltraute bezoekt haar zuster Brünnhilde. Ze vertelt dat Wotan radeloos is en niets liever wil dan dat de Ring terug wordt gegeven aan de Rijndochters. Dan kan het naderende noodlot worden voorkomen. Ze tracht Brünnhilde over te halen de Ring terug te geven. Maar voor geen prijs staat Brünnhilde het liefdesgeschenk van Siegfried af. De teleurgestelde Waltraute heeft de rots nauwelijks verlaten of het hoorngeschal van Siegfried klinkt. Tot Brünnhilde's ontzetting komt er echter een vreemdeling (Siegfried in de gedaante van Gunther) uit het vuur tevoorschijn. Hij overmeestert haar, neemt haar de Ring af en dwingt haar de nacht met hem door te brengen, gescheiden door het Zwaard Nothung dat tussen hen in zal liggen. 

Opera Götterdämmerung van Wagner

Tweede akte

De Rijnoever voor de Gibichungenburcht. Alberich verschijnt aan zijn zoon Hagen tijdens diens halfslaap. Hij beveelt hem de Ring terug te winnen en laat hem dit zweren (Schläfst du, Hagen mein Sohn?).
Siegfried arriveert eerder dan de anderen. Hij vertelt over zijn geslaagde expeditie: hij heeft Brünnhilde voor Gunther gehaald. Het zal een dubbele bruiloft worden. Gutrune komt naar buiten en begroet hem. Hij vertelt haar dat het Zwaard tussen hen in heeft gelegen tijdens de bruidsnacht. Dan laat zij Hagen de vazallen bijeenroepen om Gunther en diens aanstaande bruid te verwelkomen (Hoiho! Hoihohoho!).
Na de aankomst in Gibichungen ziet Brünnhilde tot haar ontzetting dat Siegfried aan haar wordt voorgesteld als de man van Gutrune. Ze begrijpt er niets van dat hij haar niet meer schijnt te kennen en nog minder dat hij de Ring aan zijn vinger draagt, die Gunther haar heeft ontnomen. Brünnhilde vermoedt bedrog en verklaart alle aanwezigen dat zij, en niet Gutrune, de vrouw van Siegfried is. Siegfried blijft volhouden dat hij Gunther niet heeft bedrogen en moet zijn onschuld bewijzen. Op de punt van Hagen's speer zweert hij een eed. Deze mag hem doden als hij de waarheid niet spreekt. Tot algehele verbijstering zweert ook Brünnhilde dat zij de waarheid spreekt. Het is duidelijk dat een van hen meineed pleegt. Hagen geeft aan de vergelding op zich te nemen, wat zijn eigenlijke plan was. Siegfried en Gutrune trekken zich terug.
Brünnhilde wil Siegfried's ontrouw wreken, Hagen aast op de Ring en Gunther verdenkt Siegfried ervan hun bloedbroederschap te hebben gebroken. Brünnhilde, Gunther en Hagen spannen samen tegen Siegfried. Brünnhilde onthult dat Siegfried door een betovering niet kan worden verwond, maar in zijn rug, die hij zijn vijand nooit zal toekeren, kan hij dodelijk worden getroffen. Ze spreken af dat Siegfried de volgende ochtend bij de jacht zal worden vermoord (Welches Unhold List liegt hier verholen).

Opera Götterdämmerung van Wagner

Derde akte

Eerste toneel
Een bosachtige omgeving aan de oever van de Rijn. De Rijndochters zwemmen rond als Siegfried's hoorngeschal diens komst aankondigt. Hij is tijdens de jacht verdwaald en ontmoet de Rijndochters. De nimfen proberen hem er toe over te halen de Ring aan hen terug te geven. Eerst lijkt hij bereid hun de Ring te schenken. Maar als hij hoort dat de drager van de Ring in gevaar is, besluit hij de Ring te houden; hij laat zich immers niet bedreigen.
Dan voegt het jachtgezelschap zich bij Siegfried. Op Hagen's uitnodiging vertelt Siegfried zijn levensgeschiedenis. Hagen schenkt hem een nieuwe toverdrank die maakt dat hij weer langzaam zijn herinnering terug krijgt. Hij vertelt over de ontmoeting met Brünnhilde en hoe hij haar wakker kuste. Zo verraadt hij zijn meineed. Plotseling vliegen twee raven op, cirkelen om Siegfried en vliegen weg richting de Rijn. Als Siegfried hen nakijkt stoot Hagen hem onverwachts zijn speer in de rug. Stervend zendt Siegfried een laatste groet aan Brünnhilde. In een stoet wordt Siegfried's lichaam overgebracht naar de Gibichungenburcht (Trauermarch).

Opera Götterdämmerung van Wagner

Tweede toneel
De Gibichungenburcht. Gutrune, die angstige voorgevoelens heeft, wacht vol spanning op de terugkomst van de jachtpartij. Hagen roept van verre dat hij een jachtbuit thuisbrengt en even later wordt het lijk van Siegfried binnengebracht. Gutrune beschuldigt Gunther van moord, die op zijn beurt Hagen als moordenaar aanwijst. Hagen zegt meineed te hebben gewroken en eist de Ring op als beloning. Gunther verzet zich en wordt door Hagen gedood. Als Hagen probeert de Ring van Siegfried's vinger te trekken, verheft diens dode arm zich dreigend. Iedereen staat als aan de grond genageld.
Intussen heeft Brünnhilde de waarheid vernomen van de Rijndochters en verklaart dat zij nu alles weet. Ze schuift de Ring aan haar vinger en geeft de Rijndochters de opdracht deze uit haar as te verwijderen. Ze laat een grote brandstapel oprichten, waarop ze Siegfried's lijk laat leggen. Ze roept Wotan's raven toe hun meester te zeggen dat het einde gekomen is. Dan steekt ze de brandstapel aan. Op haar paard rijdt ze de vlammen in om zich met Siegfried te verenigen (Starke Scheite schichtet mir dort). De Rijn is buiten haar oevers getreden en als de Rijndochters verschijnen, stort Hagen zich in het kolkende water om de Ring te bemachtigen. Het woeste water sleurt Hagen echter met zich mee. De Rijndochters halen de Ring uit de as van de brandstapel en zwemmen er jubelend mee weg. Als de Rijn weer terug in haar bedding is, bereiken de vlammen het Walhalla, waar de goden en helden door het vuur worden verslonden.

Wilt u graag reageren op deze blog gebruikt u dan onderstaand formulier of bel ons op 070-3191929.

Brochure aanvragen