Het Nationaal Jeugd Orkest

HomeblogHet Nationaal Jeugd Orkest

Het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) en de NJO Muziekzomer


Je enkele weken terugtrekken in Gelderland om je helemaal onder te kunnen dompelen in muziek: dat is wat het NJO jonge getalenteerde musici biedt. Het zomerproject van het NJO, opgericht door Reinbert de Leeuw in 2001, bezorgt getalenteerde, nieuwsgierige musici een muzikaal avontuur om nooit te vergeten.

 

Tijdens mijn studententijd, toen ik viool studeerde aan het Sweelinck Conservatorium (tegenwoordig het Conservatorium van Amsterdam), koos ik als violist voor het VU Orkest o.l.v. Daan Admiraal. Het moest zo zijn, aangezien ik daar mijn prachtige vrouw Jet heb leren kennen. Ook hebben wij een uitgebreide tournee gemaakt met Jaap van Zweden als vioolsolist (zie foto). Het VU Orkest bestaat voornamelijk uit ‘normale’ studenten, dus jongens en meiden die geen professionele muziek carrière nastreven. Een alternatief voor muziekstudenten is het Nationaal Jeugd Orkest.

 

Het NJO

Het Nationaal Jeugd Orkest (NJO), opgericht in 1957, biedt al ruim zestig jaar een podium aan jong toptalent tussen de 18 en 26 jaar en vormt in feite één van de belangrijkste kweekvijvers voor de professionele orkestmusici in ons land. Ik schat dat minstens 75% van alle musici die momenteel in de Nederlandse professionele orkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en philharmonie zuid, werkzaam zijn, ooit deel hebben uitgemaakt van het NJO.

 

Artistieke leiding en dirigenten

Het NJO staat onder leiding van Ewout van Dingstee (directeur/bestuurder & artistiek manager) en dirigent Antony Hermus (artistiek adviseur). Zij volgden in september 2015 de Chinees-Amerikaanse dirigente Xian Zhang op, die op haar beurt in 2011 Reinbert de Leeuw opvolgde.

In het verleden werden de NJO-orkesten en -ensembles werden gedirigeerd door Philippe Herreweghe, Iván Fischer, Jaap van Zweden, Reinbert de Leeuw, Oliver Knussen en vele anderen. Tot de composers in residence kan het NJO sterren als Steve Reich, Kaija Saariaho, John Adams, Mauricio Kagel en Wolfgang Rihm rekenen.

 

Strenge selectie

Niet iedere muziekstudent wordt zomaar toegelaten tot het NJO. Door middel van audities met proefspel worden elk jaar ongeveer 160 studenten van conservatoria uit Europa (en daarbuiten) geselecteerd voor een project. Vervolgens krijgen deze jonge talenten de kans te werken met beroemde docenten en dirigenten en kunnen zij ervaring opdoen in het spelen in symfonieorkesten, ensembles voor zowel klassieke kamermuziek als moderne muziek en zelfs in operaprojecten.

 

NJO Wintertournee

Iedere winter organiseert het NJO een Wintertournee waarin de meest getalenteerde Nederlandse en Belgische conservatoriumstudenten groot orkestwerk uitvoeren, altijd onder leiding van een befaamd dirigent. In 2019 staat de Negende symfonie van Mahler op de lessenaars, een werk vol emotie voor een orkest met maar liefst 96 musici. Niemand minder dan Gustavo Gimeno, onder wie ik zelf ook verschillende malen heb gespeeld, zal de aanstormende professionals van het NJO leiden tijdens de tournee die de grote zalen van Nijmegen, Apeldoorn, Kerkrade, Utrecht en ook Wenen aandoet.

 

NJO Muziekzomer

Sinds 2007 organiseert het NJO elke zomer een jaarlijks terugkerend zomerfestival, namelijk de Muziekzomer. Ik mocht hier al meerdere malen concerten bijwonen en het is toch een beleving. Met meer dan 40 locaties licht ik er graag een aantal uit.

 

Tips - Niet te missen tijdens de Muziekzomer

Met deze programmering is het moeilijk kiezen, ik geef u graag een paar persoonlijke tips

 

L’Histoire du soldat – meerdere locaties

Een meesterwerk van Stravinsky met violist en artist in residence Pieter van Loenen en regisseur Teus van der Spelt. Dit concert zal plaatsvinden op meerdere locaties, waaronder de voormalig Mauritskazerne in Ede.

 

Opera Così fan tutte (Mozart)

Een tragikomisch meesterwerk van Mozart, waarbij 4 smoorverliefde jongeren worden geconfronteerd met de harde realiteit. Een verhaal van alle tijden dat door regisseur Daniël van Klaveren in een eigentijds jasje is gegoten.

 

Jong Metropole

Wilt u een keer wat anders? Dan zou u het concert van het Jong Metropole onder leiding van Vince Mendoza kunnen overwegen. Klassiek geschoolde strijkers die de uitdaging aangaan met jazz musici. Spannend en swingend. Een aanrader is vooral het concert in het voormalig zendstation Radio Kootwijk. Waar u wordt omringd door zandverstuivingen en heide en de avondzon door de grote ramen van de kathedraal schijnen.

 

 Nationaal Jeugd Orkest speelt de Alpensymfonie

Eén van de uitstapjes buiten Gelderland, tijdens de muziekzomer, is het concert op 20 augustus in Het Concertgebouw Amsterdam. Hier speelt het Nationaal Jeugd Orkest de Alpensympfonie onder leiding van Antony Hermus. Laat u meevoeren op een muzikale beschrijving van een bergwandeling door de Alpen met Richard Strauss’ meesterwerk en luister naar de verfijnde kwaliteiten van Joseph Moog in Beethovens populaire Vijfde pianoconcert.

 

(foto: Nic Limper)

Bezoek de NJO muziekzomer 2018 met Hannick

Als klant van Hannick kunt u voor meerdere muziekvoorstellingen tickets met maar liefst 20% korting bestellen. Lees hier verder.

 

Wilt u reageren op deze blog? Laat dan hieronder een bericht achter..

Brochure aanvragen