Maurice Ravel

HomeblogMaurice Ravel

Maurice Ravel

Cibourne, St. Jean-de-Luz, 7 maart 1875  Parijs, 28 december 1937

Componist Maurice Ravel

Maurice Ravel was een grootmeester van heldere vormen en geraffineerde klanken! Tijdens een volledig verzorgde operareis met klassieke muziek reizen specialist Hannick Reizen beleeft u memorabele uitvoeringen van de mooiste werken van Ravel.

Ravel: de weg naar succes

Maurice Ravel werd geboren in een buitenwijk van de havenplaats St. Jean-de-Luz, in het Baskische gedeelte van Frankrijk. Zijn vader, van oorsprong een Zwitser, was een veelbelovende pianist, maar is ingenieur geworden. Zijn moeder was van Baskische afkomst. Ze nam hem mee naar Parijs toen hij nog maar drie maanden was, en daar heeft Ravel de eerste 46 jaar van zijn leven doorgebracht. Op viertienjarige leeftijd werd Ravel toegelaten tot het conservatorium van Parijs, waar hij piano ging studeren en compositiestudent was bij Gabriel Fauré en Emmanuel Chabrier. Ook ontmoette hij de zonderlinge componist en geestelijke vader van de nieuwe Franse muziek, Eric Satie. In 1895 was Ravel al een zelfbewuste en oorspronkelijke componist. Zijn eerste belangrijke werk was Pavane pour une infante défunte voor piano (1899), dat later is georkestreerd.

Ravel: het succes

Na een tweede prijs gewonen te hebben in de fel begeerde 'Pris de Rome' dong hij steeds tevergeefs naar de eerste prijs, waar hij tot vier keer toe in de voorselectie werd afgewezen. Geen beste beurt voor de juryleden, want Ravel was inmiddels reeds een bekende componist worden. De affaire veroorzaakte een enorme rel en eindigde in het ontslag van de directeur van het conservatorium.

Het compositorisch handwerk beheerste Ravel als geen ander. Hij componeerde langzaam, bedachtzaam, elke toon, elk akkoord voorzichtig overwegend. Met zijn geraffineerde orkestratie en instrumentatie heeft hij allen overschaduwd. Zijn kunst verenigt de overzichtelijkheid en de helderheid van het classicisme, met de weelderigheid en de warmte van de romantiek, en de mysterieuze dromerigheid van het impressionisme, en is zodoende tijdloos.

Ravel liet een betrekkelijk klein maar belangrijk oeuvre na. Hij wordt vaak in verband gebracht met Claude Debussy. De componisten zijn dan ook tijdgenoten, ze zijn beiden Frans en hebben alle twee een belangrijke rol gespeeld in de muziek. Maar daar houdt de overeenkomst tussen beiden op, want hun stijl van componeren en hun leven is totaal verschillend.

Ravel componeerde overwegend voor de concertzaal in een kleurrijk orkestraal idioom met invloeden vanuit zowel het Franse impressionisme als de Spaanse muziek. Hij componeerde voor het theater onder andere het grote ballet Daphnis et Chloë (1912), in opdracht van Diaghilew, het aangrijpende La Valse (1920) en het ballet Ma Mère L’Oye (1908). Wereldberoemd werd hij met zijn Bolero (1928), dat hij zelf zijn slechtste werk vond. Behalve orkestmuziek, Rapsodie espagnole (1907), componeerde hij soloconcerten, Pianoconcert in G (1930) en Concert voor de linkerhand (1930), ook nog vele liederen, Shéhérazade (1903), pianomuziek, Gaspard de la Nuit (1909) en kamermuziek, Strijkkwartet (1903) en Vioolsonate (1928). Zijn opera’s zijn geniale miniatuurtjes: L’heure espagnole (1917) en L’enfant et les sortilléges (1925). Deze boden hem de kans zijn fantasie de vrij teugel te laten.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wilde hij in militaire dienst, maar wegens ondergewicht werd hij daarvoor afgewezen. Hij kon echter wel ambulancechauffeur worden, wat hij anderhalf jaar is geweest, tot hij werd afgekeurd. Tijdens de oorlogsjaren stierf zijn moeder, waar Ravel zeer van onder de indruk was.
Maurice Ravel had een uitgesproken gesloten karakter. Sinds 1921 woonde hij teruggetrokken in de villa 'Le Belvédère' te Montfort l’Aumaury, 45 kilometer ten westen van Parijs. Tussen goede vrienden, kunstvoorwerpen en dieren leidde hij een bestaan dat uitsluitend aan de muziek was gewijd.
Ravel manifesteerde zich als dirigent en pianist van zijn eigen werk, maar was nogal honkvast. Hij maakte enkele concertreizen in Europa en een reis door de Verenigde Staten, waarbij hij soms optrad als dirigent. Ook ontmoette hij in Amerika George Gershwin. In 1928 benoemde de Universiteit van Oxfort hem tot Doctor.

In 1932 raakte hij betrokken bij een verkeersongeval, waarbij hij een hersenbeschadiging opliep, die onder andere zijn evenwicht en spraakvermogen aantastte. Na de liederen Don Quichotte à Dulcinée (1932) heeft hij niets meer geschreven. In 1935 stelden vrienden hem in staat om een reis naar Spanje en Marokko te maken. In 1937 onderging hij een hersenoperatie, die jammer genoeg mislukte. Hij stierf hetzelfde jaar in een ziekenhuis in Parijs.

Wilt u graag reageren op deze blog gebruikt u dan onderstaand formulier of bel ons op 070-3191929. 

 

 

 


Brochure aanvragen