Mazeppa - Tsjaikovski

HomeblogMazeppa - Tsjaikovski

Mazeppa
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840 - 1893)

Het verhaal van de opera Mazeppa doet denken aan de legende van Blauwbaard, waarin een jonge vrouw de avances van een jonge man afwijst en tegen de wil van haar ouders een oudere man met een slechte reputatie naar zijn kasteel volgt. Maria wordt echter door het schizofrene gedrag van Mazeppa krankzinnig.

Leest u vooral niet verder wanneer u verrast wilt worden tijdens de voorstelling. Beleef de opera Mazeppa van Tsjaikovski tijdens een volledig verzorgde operareis met klassieke muziek reizen specialist Hannick Reizen.

Mazeppa - Tsjaikovski

Mazeppa van Tsjaikovski: de feiten op een rij

Opera in drie aktes (zes tonelen)
Libretto van: Pjotr Tsjaikovski en Viktor Boerenin, naar het gedicht ‘Poltava’ van Alexander Poesjkin
Eerste uitvoering: Moskou, 15 februari 1884

Mazeppa, hoofdman van de Kozakken: Bariton
Kotsjubej, een rijk landeigenaar: Bas
Ljubov, zijn vrouw: Mezzo-sopraan
Maria, zijn dochter: Sopraan
Andrej, een jonge kozak: Tenor
Orlik, vertrouweling van Mazeppa: Bas
Iskra, Kotsjubejs vriend: Tenor
Dronken kozak: Tenor
Kozakken, soldaten en monniken: Koor
Gasten en dienstknechten van Kotsjubej: Koor

Oekraïne, begin 18e eeuw

Mazeppa - Tsjaikovski

Eerste akte

Eerste toneel
Maria is verliefd op de oude Mazeppa en wijst de liefde van haar jeugdkameraad Andrej af. De kozakkenhoofdman blijft bij zijn vriend Kotsjubej om de hand van de dochter dingen, maar wordt vanwege zijn hoge leeftijd afgewezen. Tegen de wil van haar ouders volgt Maria Mazeppa.

Tweede toneel
Ljubov huilt om de verloren dochter, Kotsjubej zweert wraak. Hij zal Mazeppa bij Tsaar Peter I wegens plannen voor een samenzwering aangeven. Andrej begeeft zich op weg naar de tsaar.

Tweede akte

Eerste toneel
Mazeppa is Kotsjubej voor en heeft hem bij de tsaar belasterd, die hem daarop aan de rechtspraak van Mazeppa overgeeft. Kotsjubej lijdt in Mazeppa’s gevangenschap onder folteringen, opdat hij de schuilplaats van zijn vermogen onthult.

Tweede toneel
Ondanks alles houdt Mazeppa van Maria en verzwijgt haar wat hij haar vader aandoet. Maar Ljubov dringt tot de van Mazeppa afgeschermde Maria door, onthult haar de waarheid en smeekt haar haar vader te redden.

Derde toneel
De volksmenigte wacht op Kotsjubejs terechtstelling. Een dronken kozak zingt een spotlied op de machthebbers en wordt verjaagd. Kotsjubej en zijn vertrouweling Iskra worden naar de plaats van de terechtstelling gevoerd. Maria en haar moeder bereiken de plaats van de terechtstelling op het moment van Kotsjubejs dood.

Derde akte

Mazeppa heeft met de Zweden een verbond tegen de tsaar gesloten, werd door Peter I verslagen en zoekt zijn toevlucht op de verwoeste boerderij van Kotsjubej. Hier treft hij Andrej, die aan de kant van de tsaar streed en het zwaard tegen de ongewapende oude man heft. Daarbij wordt hij (hier komt Tsjaikovski met een alternatief voorstel) door Mazeppa zelf respectievelijk zijn dienstknecht Orlik uit zelfverdediging doodgeschoten. Door het lawaai opgeschrikt verschijnt de waanzinnig geworden Maria. Zij herkent in Mazeppa haar geliefde niet meer en zingt voor de stervende Andrej een slaapliedje.

Wilt u graag reageren op deze blog gebruikt u dan onderstaand formulier of bel ons op 070-3191929.



Brochure aanvragen