Reisverslag Schotland

HomeblogReisverslag Schotland

In de voetstappen van Mendelssohn

Een 8-daagse reis door het prachtige Schotland

 

Geachte lezer,

Graag vertel ik u over mijn belevenissen van een werkelijk fantastische reis die ik afgelopen september (2018) als reisleider heb gemaakt door Schotland. Het was voor het eerst dat wij deze bijzondere reis, letterlijk en figuurlijk ‘in de voetsporen van de componist Felix Mendelssohn’, hebben gemaakt. Het ruige Schotse landschap in combinatie met de rust en ruimte, hebben op mij een onvergetelijke indruk gemaakt, het was zo een bijzonder harmonieus geheel. Doordat mijn vrouw Jet ook deel uitmaakte van ons reisgezelschap heb ik ook van nabij kunnen meemaken hoezeer de passagiers hebben genoten.

 

Jet en Wouter in Edinburgh

Opzet van de reis

In 1829 heeft componist Felix Mendelssohn (1809-1847) in het gezelschap van de diplomaat, dichter en filosoof Karl Klingemann (1798-1862), een grote reis door Schotland ondernomen: te voet, per koets en natuurlijk per boot. Overgeleverd zijn een aanzienlijk aantal brieven en een aantal schetsen. Mendelssohn was immers ook een getalenteerd tekenaar. Aan de hand van dit materiaal is onze muziekreis ge(re)construeerd. Ik haal er een paar hoogtepunten voor u uit.

 Mendelssohn in 1829

Eerste en laatste dag in Edinburgh

Wij begonnen en eindigden de reis in het prachtige Edinburgh en logeerden daar in het statige Hilton Edinburgh Carlton Hotel. Het hotel ligt vlakbij de beroemde Royal Mile en daar vielen wij met onze neus in de boter: er was juist een grote optocht met doedelzakspelers, professoren van de University, etc.; boften wij even!

 

Royal Mile, Edinburgh

Na een korte welkomstmeeting met een glaasje kregen wij een privérondleiding door Holyrood Chapel en Holyrood Palace. Wát een belevenis om – als groep alleen – op zulke belangrijke, historische plekken te komen. Want, de geschiedenis en alle intriges en boeiende gebeurtenissen, die zich op Holyrood (met o.a. Mary Stuart, ‘Queen of Scots’) – met name tussen de Engelsen en Schotten - in de loop der eeuwen hebben afgespeeld, lijkt wel één groot spannend boek. Bovendien schreef Mendelssohn bij zijn bezoek aan Holyrood Abbey dat hij er “zijn Schotse Symfonie heeft gevonden”.

 Holyrood Palace

Privé-concert door Maxwell Quartet in ons hotel in Edinburgh

Bij terugkeer in Edinburgh, op de zevende dag van onze reis hebben wij genoten van een indrukwekkend concert. In het zaaltje van het hotel hoefden wij alleen maar de stoelen iets te verzetten na het eten en daar verscheen het kwartet al: 4 leuke, vlotte Schotse jonge kerels. En wat speelden zij fenomenaal!! Wat een klasse, zó goed, doorleefd en muzikaal gespeeld. Zij speelden Haydns opus 71,nr. 1en daarna Mendelssohns onvolprezen kwartet in a, opus 13. Ik denk dat de reis niet mooier kon eindigen (al hadden we de volgende dag voor de terugvlucht nog een heerlijk zonnige ochtend vrij te besteden). We waren allemaal zeer onder de indruk!

 

 Maxwell Quartet, hoezo ‘Schots’..?!

Privérondleiding door het huis van Sir Walter Scott in Abbotsford

Ook dit was een voltreffer. Wát een schitterende locatie heeft de beroemde Schotse schrijver gekozen voor het bouwen van zijn huis! Zeer de moeite waard, evenals de schitterende tuinen met ook nog eens prachtige uitzichten op het groene heuvellandschap met weiden met schaapjes. Gids Dr. Malcolm M. Morrison was van superieure klasse en zijn rondleiding was grandioos. Niet alleen zeer wetenswaardig en interessant, ook doorspekt met heerlijke humor en kleine venijnige speldenprikjes naar de Engelsen.

In de tuinen van Abottsford

Verblijf in en rondom Glenfinnan

Bij Glenfinnan stonden in 1745 stonden de Schotten o.l.v. Bonny Prince Charlie wederom op tegen de Engelsgezinden en regeringstroepen. Daartoe is een monument opgericht. Maar belangrijker voor ons was de prachtige omgeving: de heuvels rondom Loch Linhe en natuurlijk het spotten van de beroemde ‘Jacobite’, de ‘Harry Potter’-stoomtrein, die in de buurt over het spectaculaire, 21-bogen tellende, viaduct rijdt; een bekend plaatje. De trein rijdt dagelijks van Fort William naar Mallaig aan de westkust van Schotland. Daarna zijn wij naar een mooie plek gewandeld om de trein te spotten.

The Jacobite

De Hebriden: 2 dagen op het eiland Mull en boottocht naar Fingals Cave op het eiland Staffa…

Wát had iedereen – en ik niet in het minst – uitgekeken naar deze boottocht en om dan in levende lijve de illustere ‘Fingals Cave’ – verworden tot een begrip in de muziekgeschiedenis dankzij Mendelssohns weergaloze ‘Ouverture de Hebriden’ – te kunnen aanschouwen. De boottocht was al sensationeel, maar het om het eiland heen varen en het later betreden van de grot al helemaal! 

Staffa is een heel klein - slechts 200 bij 600 meter groot (12 hectare) - maar zeer bijzonder eilandje en is bij muziekliefhebbers natuurlijk bekend vanwege Mendelssohn, en daarnaast om zijn basaltgrotten en ‘de orgelpijpen’ van basalt.

Staffa, vanaf onze boot

 …en bezoek aan het eiland Iona

Ook Iona is een fraai eiland – aanzienlijk groter dan Staffa (Staffa 0, Iona 175 inwoners) – en heeft een bijzonder verhaal. In 565 stichtte Columba er een klooster (Iona Abbey) dat bijzonder grote invloed op de noordelijke streken van Europa had. In 806 werd de gehele populatie van het eiland uitgemoord door de Vikingen en het klooster raakte in verval. Margaretha van Schotland herstelde het weer. In de 13e eeuw is het een benedictijnerklooster geworden. Doordat zelfs de zon scheen was het heerlijk toeven op het eiland: er is voldoende uitstekende horeca aanwezig en er zijn – naast de Abbey - nog resten van een oud Nonnenklooster en oude graven te bezichtigen. Om over het woeste landschap en de panoramische uitzichten nog maar te zwijgen!

 Iona

Een bustour langs Loch Gray in de Highlands, u luistert naar Ouverture de Hebriden (Mendelssohn)

Tijdens deze reis mocht ik ook eens ervaren hoe het is als deelnemer en niet alleen als reisleider. Ik betrapte mij er op dat ik mij regelmatig tegen Jet liet ontvallen: “het zijn toch wel erg mooie reizen die Hannick zo organiseert”. Nu, volgend jaar gaan wij natuurlijk weer! Gaat u ook mee?

Wilt u graag reageren op deze blog of heeft u vragen over een volgende muziekreis naar Schotland, gebruikt u dan onderstaand formulier of bel ons op 070-3191929.

 

Brochure aanvragen