De achtergrond van Hannick-reisleider Joost van der Meent

Ik studeerde piano aan het Sweelick Conservatorium te Amsterdam en deed na twee jaar versneld staatsexamen. Ik houd van het grote ouderwets klassieke en romantische repertoire en speel van Bach tot en met Ravel met een grote liefde voor Schubert, Chopin en Liszt. Ik geef ook les: piano, zang, algemene muziektheorie en compositie.

Ik vergezel u heel graag op uw reis door de muziek! Vraag hier uw brochure aan!

Hannick-reisleider Joost van der Meent: “reizen en muziek, dat is reizen naar buiten en reizen naar binnen”

Het is voor mij een eer om hier te mogen schrijven. Pas twee maal leidde ik een reis voor Hannick, en die reizen mocht ik ook geheel zelf “componeren”. “Kreta-Klassiek” was de afgelopen jaren een groot feest vol muziek, reislust, culinaire verrassingen en zomers geluk met zon, zee en cultuur. Deze combinatie zegt iets over mijzelf: ik leef en werk in de gedisciplineerde wereld van de klassieke muziek, maar de informele sfeer en “savoir vivre” van de zuidelijke landen van Europa spreken mij aan. Zo vind ik klassieke muziek in de openlucht fijn omdat het deze twee werelden samenbrengt; luisteren naar de mooiste muziek, zonder dat het leven daar buiten ophoudt of dat je je adem hoeft in te houden.
Als concertpianist ben ik al langer met Hannick verbonden door de optredens die ik samen met collega musici tijdens de Kerst- en voorjaarscruises mocht verzorgen. Daar heb ik gemerkt hoe fijn het is om met een groep op reis te zijn die klassieke muziek als grote gemeenschappelijke deler heeft. Bij Hannick kom ik steeds échte muziekliefhebbers tegen, het is eigenlijk voor een uitvoerend musicus ideaal publiek!
Mooi vind ik dat elk concert wordt voorafgegaan door een introductie en toelichtingen. Zo wordt de kloof gedicht tussen “kenners” en luisteraars met wat minder ervaring en zo komt iedereen geïnformeerd en voorbereid naar het concert waardoor er optimaal en oprecht van genoten kan worden. Er valt zoveel te weten, te leren, te luisteren en te genieten in het universum van de klassieke muziek, het is een onuitputtelijke bron.
Als pianist ben ik in mijn repertoirekeuze behoorlijk conservatief. Ik houd van (bijna) alles, van Bach tot en met Ravel en Debussy. De modernen laat ik aan anderen over en tja, vóór Bach bestond de piano nog niet (zelfs tijdens Bach was het instrument nog pas in wording)!
Mijn leven lang heb ik veel gewerkt met vocalisten en daardoor ben ik voor een pianist goed thuis in het Lied-repertoire.
“Jij houdt zeker erg van muziek” wordt mij dan wel eens gevraagd. Toch moet ik dan even nadenken: Houd ik van zuurstof? Je staat daar eigenlijk niet bij stil. Maar zonder dat houdt het leven snel op leefbaar te zijn en zo is het ook met muziek.
Ik verheug me erop in de toekomst nog veel met het levens-elixer dat we klassieke muziek noemen te mogen werken en het te mogen delen met u als reiziger en muziekliefhebber.

Hannick-reisleider Joost van der Meent

Brochure aanvragen