De achtergrond van Hannick-reisleider Leo den Oudsten

Leo den Oudsten gaf in 1999 na de voltooiing van zijn studie muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht zijn werkzame leven een andere richting. De musicoloog geeft sinds die tijd talrijke muzieklezingen, operacursussen en inleidingen, onder andere voor het Parktheater, de Bibliotheek in Eindhoven en voor de Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO). "Eigenlijk wil ik mij zo breed mogelijk opstellen als het gaat om muziek. Maar als ik moet kiezen, zou mijn specialisatie zonder enige twijfel opera zijn. Opera heeft zoveel te bieden, meer dan muziek alleen en dat is wat ik juist zo aantrekkelijk vind. Graag wil ik mijn kennis delen met anderen en ik vind het leuk om het uit te dragen."

Als reiziger laat hij zich evenmin beperken. Vele beroemde theaters en concertzalen in Europa heeft hij bezocht als reisleider van onze muziekreizen. Kortom, muziek en reizen zitten hem in het bloed.

Sinds het begin van 2013 verzorgt Leo een radioprogramma op een lokale TV- en radiozender in Eindhoven (Studio 040) op een aantal zondagen in het jaar. Hij stelt het programma samen en presenteert het live voor de microfoon.

Leo vergezelt u heel graag op uw reis door de muziek! Vraag hier uw brochure aan!

Enkele woorden van Leo den Oudsten over zijn reizen

“Een sprookjesopera, een zelden opgevoerde romantische opera van Goethe en Gounod en een populaire operette van Léhar in Heidelberg. Romantischer met kerst kan bijna niet.” (kerst in romantisch Heidelberg)

“Twee bel canto opera’s: de sprookjesopera Assepoester van Rossini met Cecilia Bartoli en Donizetti’s komische opera Don Pasquale. Een fantastische manier om het nieuwe jaar vrolijk in te gaan.” (Cecilia Bartoli en Jan Willem de Vriend in Zürich)

Hannick-reisleider Leo den Oudsten

Interview met Hannick-reisleider Leo den Oudsten

Musicoloog Leo den Oudsten vierde onlangs zijn 25-jarig jubileum als reisleider bij Hannick Reizen en leidde inmiddels bijna 300 reizen, 296 om precies te zijn. Al die jaren heeft hij een lijst bijgehouden van de reizen die hij heeft gemaakt; de lijst is indrukwekkend, ook heel divers. Daarmee is hij veruit de meest ervaren reisleider binnen ons corps. We legden Leo zeven vragen voor, van zijn favoriete reis tot aan zijn bezigheden in coronatijd. 

1 – Wanneer maakte je je eerste reis voor Hannick Reizen en hoeveel reizen heb je inmiddels geleid, Leo?
“Op 16 februari 1995 maakte ik mijn eerste reis als kersverse en ook wel beetje gespannen reisleider naar Hamburg. De basis voor dit debuut heb ik eigenlijk een jaar eerder gelegd, tijdens een muziekreis met Hannick naar Verona, samen met mijn moeder. In 1994 wilde ik eigenlijk vier vliegen in één klap slaan: 1: ik wilde graag eens een muziekreis maken, 2: ik wilde eens een mooie reis samen met mijn moeder maken, 3: ik wilde weleens zien of het eventueel leiden van een dergelijke groepsreis iets voor mij zou kunnen zijn, 4: ik wilde dolgraag eens het Operafestival in de Arena van Verona bezoeken.
Op de terugreis had ik in de bus – daar was immers alle tijd voor – een gesprekje met Hanni Gerretsen, die de reis leidde, en zij vroeg mij eigenlijk al vrij snel of ik een vliegreis zou willen begeleiden. Dat vond ik nog wel wat vroeg en wilde eerst maar de reisleideropleiding volgen. Dat heb ik, net als vele collega’s, gedaan bij de IVOR. Tijdens mijn studie muziekwetenschappen in Utrecht waren het nog niet zoveel reizen. Ik moest tussen de tentamens en colleges manoeuvreren. Daarna ging het los. Tot soms 20 reizen per jaar. In totaal heb ik 296 reizen voor Hannick Reizen gemaakt en hoop dat nog wel een tijdje vol te houden. In elk geval hoop ik mijn 300ste te volbrengen.”

2 - Wat is je mooiste reis geweest?
“Hoewel ik vele mooie reizen heb geleid, zoals naar Australië en Oman, is mijn favoriete reis toch wel die naar India in 2006. Het betrof een 15-daagse rondreis door dat prachtige land, waarbij wij uitsluitend Indiase - en dus geen Westerse – muziek hebben gehoord. Ik herinner mij ook nog dat tijdens een van de diners een sitarspeler voor ons speelde. Op mijn verzoek heeft hij ons toen het een en ander verteld over dat prachtige instrument.”

3 - Wat is je favoriete bestemming?
“Naar het operafestival in het middeleeuwse kasteel van Savonllina! Als ik in reïncarnatie geloofde, zou ik in mijn vorige leven een Fin zijn geweest. Ik voel me erg thuis in het land en het karakters van de Scandinaviërs spreekt mij zeer aan: afstandelijk, maar heel vriendelijk. 'Koudvuur', zal ik maar zeggen.”

4 - Welke reis moeten onze klanten absoluut maken?
“Naar Verona, als operaliefhebber moet je daar toch minstens één keer in je leven acte de présence geven.”

5 - Wie is je lievelingscomponist?
“Eigenlijk is dat de componist waarmee ik mij op een bepaald moment bezighoud en waar ik me in verdiep. Nu zijn dat bijvoorbeeld 'de M’s', Monteverdi en Mahler. De eerste kan met weinig middelen veel zeggen, Mahler heeft daarvoor aanzienlijk meer nodig, maar beiden schreven prachtige muziek.”

6 - Wat is je lievelingscompositie?
“Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde antwoord als op de vorige vraag. Maar goed, als je mij het pistool op de borst zet, is dat Tristan und Isolde van Wagner. En mocht ik nog een andere opera mee mogen nemen in die ene koffer naar dat onbewoonde eiland, dan is het Norma van Bellini. Overigens wil ik graag nog vermelden dat mijn operaliefde in een stroomversnelling raakte toen ik als 18-jarige Maria Callas hoorde schitteren in een opname van Bellini’s I Puritani.”

7 – Waar houd je je zoal mee bezig in het dagelijks leven in het algemeen en tijdens deze coronacrisis in het bijzonder?
“Eigenlijk zijn dat vier zaken: 1: ik pak steeds weer een componist bij de hoorns en maak daar dan voor mijzelf een soort project van. Ik lees dan veel over de componist en beluister een flink aantal composities. Zo heb ik mij de afgelopen periode beziggehouden met de Poolse, onlangs overleden componist Krzysztof Penderecki. 2: lezen. En dan altijd twee boeken: fictie en non-fictie. 3: sporten. Er gaat geen reis voorbij zonder dat ik mijn sportschoenen meeneem. Eigenlijk train ik iedere dag voor de triatlon, dus loop, zwem en fiets ik twee keer per week per onderdeel en doe daarnaast nog aan fitness, kracht- en cardiotraining (Dat is ook te zien :), WS), 4: ik speel graag gitaar. Ik heb dat twee jaar geleden weer opgepakt nadat ik deze na mijn middelbare schooltijd aan de wilgen had gehangen. En dit om twee redenen: 1: om lekker muziek te maken en de speeltechniek aan te scherpen (ik heb ook tweewekelijks les) en 2: om de hersenen en fijne motoriek – dit in tegentstelling tot de grove bij het sporten – te trainen."

Coda

"Ik hoop van harte dat ik binnenkort weer op reis kan gaan om u te ontmoeten!"

Hannick-reisleider Leo den Oudsten

Deze reisleid(st)er begeleidt de volgende muziekreizen:

Bekijk deze reis
Kerst in Parijs
5-daagse Treinreis, vertrek 23 december
Bekijk deze reis
Oud & Nieuw in veelzijdig Lyon
4-daagse Vliegreis, vertrek 30 december
Bekijk deze reis
Beleef de Elbphilharmonie in Hamburg
4-daagse Touringcarreis, vertrek 7 december
Brochure aanvragen