De achtergrond van Hannick-reisleider Onno Verschoor

Mijn levensmotto is "muziek is de adem van alles". Ik zie het als mijn roeping om anderen daarvan zoveel mogelijk te laten meegenieten. En wat is er mooier om u mee te nemen naar prachtige concerten, uitvoeringen en voorstellingen op inspirerende plaatsen?
 
In 1989 studeerde ik af aan het Conservatorium C. Huygens te Zwolle en het Koninklijk conservatorium in Den Haag. Mijn passie bracht me niet alleen in aanraking met veel prachtige muziek, maar ook reisde ik in Europa en trad ik op met tal van bijzondere persoonlijkheden, van wie ik veel opstak. Eén van mijn grote inspiratoren is de grootmeester Bach. Dankzij hem en - niet te vergeten - Frans Brüggen, besloot ik blokfluit te studeren en me te specialiseren op de barokhobo. Ik kan me niet herinneren hoeveel passies en kerstoratoria ik ondertussen heb uitgevoerd!

Dat neemt niet weg dat ik een "veelvraat" ben, die ook thuis is in andere muziekstijlen. Ik draag op een zo breed mogelijke manier mijn cultuurkennis over op anderen. Jaarlijks organiseer ik met leden van mijn orkest Accademia Amsterdam een gezellige zomercursus muziek, dans en kunst in Perugia (Italië). Daar, en tijdens de concerten die ik geef, is het een feest te merken dat anderen door de muziek en entourage geïnspireerd zijn geraakt.

Ook bij Hannick Reizen neem ik u graag mee naar en door verrijkende muzikale werelden. Ik streef ernaar een bijdrage te leveren waardoor u nóg meer van de muziek en de reis geniet.

Ik vergezel u heel graag op uw reis door de muziek! Vraag hier uw brochure aan!

Enkele woorden van Onno Verschoor over zijn reizen

“Weimar, stad vol van muziektraditie die teruggaat tot de jonge Bach. Omdat is als musicus deze componist koester, is dit voor mij een bijzondere stad.” (authentieke kerstsfeer in Weimar)

“Boedapest: dé muziekstad van Europa waar alle muziekstijlen samenkomen. Van zigeunermuziek tot opera. Ik neem u mee naar de schitterende Franz Liszt Academie, die alleen al vanwege de architectuur de moeite waard is.” (vier Oud & Nieuw aan de Donau)

“Wist u dat deze promenadeconcerten al georganiseerd worden sinds 1895? Engeland heeft een lange traditie van grote publiekstrekkers. Denk eens aan ‘popidool Händel met zijn ‘Royal Fireworks’. Ik vertel u er graag over!” (The Last Night of The Proms in London)

Hannick-reisleider Onno Verschoor

Interview met Hannick-reisleider Onno Verschoor

Passie voor de Passies
Voor mij is de periode vóór Pasen een van de mooiste en meest inspirerende van mijn muzikale jaar.

Toen ik jaren geleden de hobo verruilde voor de barokhobo, was dat niet zomaar een bevlieging. Ik heb er ook nooit spijt van gehad: eenmaal de Matthäus Passion gehoord met Gustav Leonhardt en zijn consort wilde ik nooit meer anders. Sindsdien heb ik elk jaar vele passies van Bach met verschillende koren en orkesten uitgevoerd. Nooit een jaar overgeslagen. Ik herinner me zelfs met hoge koorts de beroemde maar o-zo-breekbare aria “Aus Liebe will mein Heiland sterben” uitgevoerd te hebben. Liever dat dan een passie overslaan.

Wat een vreemde tijd maken we nu mee! Het eerste jaar in mijn uitvoeringspraktijk zonder een enkele Passie-uitvoering… Dat voelt wel erg leeg, alsof je een ledemaat mist of dat je na een periode van geheugenverlies weer bijkomt.

Sinds een aantal jaren voel ik mij in de gelukkige omstandigheid om met mijn orkest Accademia Amsterdam de uitvoering van de Matthäus Passion in Edam mede vorm te geven. Ook dit jaar zou het werk weer klinken op Goede Vrijdag. Het mocht niet zo zijn. We wilden een gebaar maken om onze musici, de koorleden en het publiek een hart onder de riem te steken en tegelijkertijd aandacht vestigen op de merkwaardige realiteit waarin we ons bevinden. We hebben een mogelijkheid gevonden om het machtige slotkoor in een “thuisversie” toch met elkaar “uit te voeren”. Graag maak ik u hiervan deelgenoot in onderstaande video!


Herreweghe in Toscane
Voor mij is de ongekroonde koning van de Bach-interpretatie toch wel Philippe Herreweghe. De befaamde Belgische dirigent van zijn Collegium Vocale Gent noem ik in één adem met Gustav Leonhardt en Nicolaus Harnoncourt, welke twee helaas niet meer in ons midden zijn.

Herreweghe heeft een eigen festival in Toscane, waar hij muzikale vrienden uitnodigt om te komen musiceren. Toscane kan ik wel mijn “voortuin” noemen: mijn huis staat in Umbrië, de aangrenzende Italiaanse regio. Het is al een tijd een grote wens van mij om u uit te nodigen een prachtige reis naar dit festival te beleven. Het toverachtige gebied rond Siena is een schitterend decor voor inspirerende muziek. Of het deze zomer gaat lukken is de vraag. Maar we gaan ervan uit dat Philippe Herreweghe ons, ook volgend jaar, nog op prachtige muziek zal trakteren! En ik ontmoet u graag dan of bij een reis naar een andere muzikale bestemming.

Hannick-reisleider Onno VerschoorDeze reisleid(st)er begeleidt de volgende muziekreizen:

Bekijk deze reis
Vuurwerk & champagne met uitzicht op de Donau
5-daagse Vliegreis, vertrek 29 december
Brochure aanvragen