De achtergrond van Hannick-reisleider Wouter Schmidt

Komende uit een muzikaal nest – mijn ouders waren beroepsmusici – heb ik al van jongs af aan de mogelijkheid gehad vrijwel wekelijks repetities en concerten bij te wonen en grote artiesten van nabij mee te maken. Deze belangstelling en interesse is gedurende de jaren alleen maar gegroeid en ik was natuurlijk voor eeuwig “verloren”, toen ik als 19-jarige conservatoriumstudent deelnam aan het Internationale Jugendfestspieltreffen in Bayreuth en vijf Wagneropera’s kon meemaken. Inmiddels heb ik Bayreuth vele malen mogen bezoeken. Als violist heb ik ruim 20 jaar deel uitgemaakt van Het Gelders Orkest en heb ik daarnaast – omdat ik later ook nog altviool heb gestudeerd – als altist veelvuldig bij andere Nederlandse Symfonieorkesten geremplaceerd en veel kamermuziekconcerten gegeven in binnen- en buitenland. In het seizoen 2015-2016 was ik bovendien werkzaam als Artistiek Manager van HGO en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de complete programmering en planning van het orkest en onderhield ik nauwe contacten met artiesten, impresario’s en directies van grote zalen en andere muziekgezelschappen. Juist dit grote netwerk komt mij nu vaak goed van pas bij mijn huidige functie bij Hannick Reizen, die ik per 1 februari 2016 bekleed. Inmiddels heb ik meer dan 150 reizen geleid.

Ga mee op reis met Hannick-reisleider Wouter Schmidt

Reizen is een grote passie van mij, een passie waarvan muziek en kunst een belangrijk onderdeel zijn en ik vind het heerlijk om mij goed en grondig op de Hannick reizen voor te bereiden en een mooie combinatie te maken van concert-, theater- en museumbezoek.

Mijn beroep als uitvoerend musicus heeft mij op de grote concertpodia van Wenen, Boedapest, Parijs, Tokio en “ons” prachtige Concertgebouw gebracht. Bovendien heb ik een seizoen lang als Artistiek Manager a.i. van Het Gelders Orkest gefungeerd en ken daardoor de muziekwereld “van binnenuit”. Waar mogelijk tracht ik u dan ook  in persoonlijk contact te brengen met dirigenten, zangers en andere musici tijdens de muziekreizen.

Ik vergezel u heel graag op uw reis door de muziek! Vraag hier uw brochure aan!

Enkele woorden van Wouter Schmidt over zijn reizen

“Heerlijk om weer te kunnen genieten van al die prachtige liederen, vertolkt door de beste liedzangers op eeuwenoude, bijzondere locaties.” (Oxford Lieder Festival)

Ieder jaar weer merk ik hoezeer u geniet van de fantastische service, de gezelligheid en de muziek aan boord en op de wal tijdens onze jaarlijkse kerstcruise. Ik kan mij er nu alweer op verheugen!” (muzikale kerstcruise over de Rijn)

Ik vind het altijd ontzettend leuk en inspirerend om met de vrienden van het RPhO op stap te mogen. En, wát een bof om drie in Nederland zeer bekende en geliefde dirigenten mee te kunnen maken in The Big Apple!” (drie ere-dirigenten van het RPhO in New York)

Hannick-reisleider Wouter Schmidt

Interview met Hannick-reisleider Wouter Schmidt

We legden Wouter zeven vragen voor, van zijn favoriete reis tot aan zijn bezigheden in coronatijd. 

1 – Wanneer maakte je je eerste reis voor Hannick Reizen en hoeveel reizen heb je inmiddels geleid?
Mijn eerste reis was een reis met Oud & Nieuw naar Berlijn met de trein. Ik herinner me nog goed dat ik mij persoonlijk voorstelde aan alle deelnemers, die over verschillende wagons waren verdeeld. En dat een heer mij verwelkomde met “Dus jij bent zeker de reisleider, met een lange 'ij'!” Ik moet zeggen dat die eerste dag mij niet meeviel. We hadden vertraging en dreigden in Duisburg onze overstap – met 28 gereserveerde plaatsen in zowel de 1e als 2e klasse, verdeeld over 12 wagons(!) - te missen. Het lukte net, maar ik moest heel wat studenten vriendelijk – en soms beslist  verzoeken op te staan voor ‘mijn’ gasten. Bijna 1,5 uur te laat aangekomen in Berlijn wilde onze aardige en deskundige gids Lieve ons nog uitgebreid de stad laten zien tijdens een bustour. Maar hoe dan? Er stond immers ook nog een muziekinleiding, een diner en een eerste concert op het programma! Ach, het is uiteindelijk allemaal gelukt, maar die eerste reis leerde mij eigenlijk al meteen dat ‘less is more’ en dat je een dag niet moet volstouwen, zeker niet na een lange reisdag. Inmiddels ben ik ruim 150 reizen verder.

2 - Wat is je mooiste reis geweest?
Dit is wel een moeilijke, pfff… Op twee reizen na, waar ik niet echt een goed gevoel aan heb overgehouden – twee kleine groepjes waarbij het niet echt klikte  geniet ik eigenlijk steeds weer van iedere reis en dat meen ik. Zo geniet ik altijd weer van de cruises, ook toen ik zelf nog speelde in het Klassiek Cruise Kwartet (waarvan ook de huidige reisleiders Eva en Joost deel uitmaakten), maar ook om dan zelf in Sint Petersburg in het Mariinsky Theater ‘oer Russische opera’s’ te kunnen bijwonen met dat geweldige orkest en fantastische zangers, vond ik een hoogtepunt. O ja, mag ik ook nog even de concerten van de Berliner en Parsifal in de Wiener Staatsoper onder leiding van Thielemann noemen…? Oké, als ik dan toch echt maar één reis mag noemen: In de voetsporen van Mendelssohn door Schotland. Deze reis maakte ik twee jaar geleden en mijn vrouw Jet was ook mee. De reis is samengesteld en werd geleid door Stephen Carpenter, een door de wol geverfde orkestdirecteur en organisator met een enorme grote en diepe liefde voor Mendelssohn. Gedurende de reis treed je letterlijk in de voetsporen van Mendelssohn, die ook zijn vastgelegd op tekeningen, want ook daarvoor had de alleskunner al zo'n talent. Tijdens de reis bezochten we de ene mooie locatie na de andere, waaronder het eiland Staffa op de Hebriden, waar zich ook ‘Fingals Cave’ bevindt, die Mendelssohn ‘toonschildert’ in zijn Ouverture ‘De Hebriden’. Wát een land en wát een reis!

3 - Wat is je favoriete bestemming?
Zie vraag 2, maar laat ik niet flauw doen, dus zeg ik: het Three Choirs Festival in mooi Engeland! Dit jaar zouden we met Hannick voor de tiende keer gaan, maar het heeft niet zo mogen zijn. Ik ben gek op Engeland, vind het een heerlijk land. Het is er zo mooi, de mensen zijn buitengewoon vriendelijk en het is er – voor ons als toeristen is dat fijn, voor de bewoners misschien minder – zo heerlijk ouderwets. Het repertoire is aantrekkelijk, de uitvoeringen van het Three Choirs Choir en The Philharmonia Orchestra en de dirigenten en solisten zijn top. Dan heb ik het nog niet over de ‘venues’: alle concerten vinden ieder jaar in een van drie indrukwekkende kathedralen (Worchester, Gloucester, Hereford) plaats. En dan die excursies naar bijvoorbeeld Bath en Shakespeare's Stratford-upon-Avon en een dagtour door de Cotswolds (‘Midsomer in het echt’) met gids Jane. Voeg daarbij nog de leuke heen- en terugreis met stops in Royal Tunbridge Wells, Oxford en Canterbury. Wat wil je nog meer? Ja, Henk natuurlijk! Want last-but-not-least doe ik deze reis altijd samen met mijn collega – en inmiddels goede vriend – Henk Stoop. Hij heeft voor Hannick al meer dan 250 reizen gereden en geniet, net als ik, van begin tot eind van ‘onze reis’, die traditioneel begint met ‘fish and chips’ in het ‘chauffeursrestaurant’ aan boord van de veerboot van Calais naar Dover. Dat laatste niet verder vertellen, hè?

4 - Welke reis moeten onze klanten absoluut maken?
Een Hannick cruise, The Three Choirs Festival, Sevilla, Bath, Savonllina…

5 - Wie is je lievelingscomponist?
Eigenlijk behoor ik dan te zeggen: Bach! Geen dag zonder hem natuurlijk, hij is dé componist. Tot mijn grootste favorieten behoren Beethoven, Schubert, Brahms, Rachmaninov en Sibelius. Maar laat ik er niet omheen draaien: het is natuurlijk Wagner! Wat voor vreselijke zaken hij ook heeft gezegd, aan het papier heeft toevertrouwd, hoe egoïstisch en zelfingenomen hij was als mens, als componist weet hij mij altijd weer te raken en hoé: Wagneritus. Kent u die ziekte? De allermooiste en fijnste ziekte die er is en niet besmettelijk!

6 - Wat is je lievelingscompositie?
Wagner's opera Lohengrin. Hier zijn geen woorden voor. Het begint al met dat voorspel en gaat maar door, de ene prachtige scène na de andere met de meest schitterende koor- en orkestpassages. Toen Jaap van Zweden mij vertelde dat hij Lohengrin zou gaan dirigeren, was ’t natuurlijk gedaan. Hij persoonlijk heeft ervoor gezorgd dat ik de inmiddels legendarische productie mee kon spelen bij de altvioolgroep van het Radio Filharmonisch Orkest in het Amsterdamse Concertgebouw. 
De repetities én de uitvoeringen in Amsterdam behoren tot de allermooiste muzikale ervaringen van mijn leven. Eerlijk is eerlijk, daarbij speelde ook het relatief vroege overlijden van mijn ouders mee, die 40 jaar in het Groot Omroepkoor hebben gezongen. Stel je eens voor, dat ze toen nog geleefd hadden! Met name door mijn vader is Wagner er bij mij met de paplepel ingegoten en ik ‘vrees’ dat ik er nooit meer los van zal komen. Lohengrin dus. Gevolgd door Tristan und Isolde en Parsifal. Ook van Wagner.

7 – Waar houd je je zoal mee bezig in het dagelijks leven in het algemeen en tijdens deze coronacrisis in het bijzonder?
De arme mensen die getroffen zijn door het coronavirus, persoonlijk, door de ziekte of andere nare zaken die met deze crisis gepaard gaan, ik heb echt met hen te doen. Maar ook wij, Hannick Reizen – al is het dan ‘maar’ materie – zijn natuurlijk zeer hard getroffen. Tientallen reizen zijn in rook opgegaan en dat is voor ons als bedrijf een hard gelach. Maar gelukkig bestaat het bedrijf nog en ik zie het persoonlijk altijd weer als een sport om op zoek te gaan naar wat (weer) wél mogelijk is: waar bevinden zich de muizengaatjes, zodat we misschien – al is het beperkt en dichtbij huis – toch weer met elkaar van muziek kunnen genieten en samen op reis kunnen gaan? Dáár heb ik mij grotendeels mee bezig gehouden en nog steeds, iedere dag. Maar daarnaast heb ik de afgelopen maanden mijn viool- en altvioolspel weer op peil kunnen brengen, omdat ook voor mij alle reizen uitvielen. Sterker nog: dat scheelde mij ook tientallen uren voorbereidingen. En die tijd heb ik nu benut om weer lekker te studeren. Ik speel dus weer en ook samen. Iedere drie weken met mijn vriend, pianist Frans Ehlhart, maar ook met mijn zoon Tristan, die jazzpiano studeert in Amsterdam, mijn dochter Kirsten op viool en mijn ‘ouwe getrouwe’ collega’s uit het Cruise Kwartet: Eva, Boukje, Joost en Eveline. En heerlijk dat ik dat vind, vooral misschien wel omdat het ‘niet moet’, haha. En, al zou je ’t op het eerste gezicht niet zeggen, ik probeer nog altijd twee tot drie keer per week te joggen. Sowieso altijd met onze hond, Airedale Terriër Abigail, maar dan één keer per week ook met mijn vrouw Jet. En daar geniet ik ook van, we wonen natuurlijk ook mooi, in Montferland.

Coda
Gesegnet soll sie schreiten uit Lohengrin. Wat zal ik erover zeggen: het begint met een koraal in het hout, zo prachtig geïnstrumenteerd, op een gegeven moment komen de strijkers erbij, dan het koor… zó mooi!

Hannick-reisleider Wouter Schmidt

 

 

Deze reisleid(st)er begeleidt de volgende muziekreizen:

Bekijk deze reis
Internationaal Lied Festival Zeist
4-daagse Auto, vertrek 22 oktober
Brochure aanvragen